Gemeente Zaanstad heeft de ambitie om een echte sportstad te worden. Veel sportaccommodaties zijn de afgelopen jaren vernieuwd, waaronder de voetbalaccommodatie van SVA in Assendelft. Het ledenaantal van de zeer vitale voetbalvereniging SVA is enorm gegroeid door de nieuwe uitbreidingswijk Saendelft. Ondanks het groeipotentieel van deze vereniging kwam door de slechte staat van de accommodatie de levensvatbaarheid in gevaar. Door een herstructurering van de velden en een meer centrale plaats van een nieuw clubgebouw heeft de fysieke ingreep een impuls gegeven aan de vereniging. De identiteit van de club is verstevigd. Het aantal leden blijft groeien. Het aantal activiteiten naast voetbal neemt toe. De leden zijn trots op hun club. De eigentijdse architectuur van het clubgebouw, met een stevige verankering in de ruimtelijke context, draagt daaraan bij.

De voetbalaccommodatie ligt midden in een typisch Noord-Hollands agrarisch landschap. Deze context is een belangrijke inspiratiebron geweest. Voor deze opgave heeft ‘de landbouwschuur’ model gestaan. Een landbouwschuur is eenvoudig van vorm, functioneel en constructief efficiënt. Ook past deze vorm goed in het Assendelfts agrarisch landschap. In het ontwerp staan twee ‘schuren’ haaks op elkaar. Eén deel vormt het kleedkamergebouw, het andere deel het kantinegebouw. Contact vanuit dit gebouw met alle velden was één van de belangrijke ontwerpuitgangspunten. De twee gebouwdelen zien er niet letterlijk uit als landbouwschuren, maar

zijn wel vergelijkbaar ingetogen qua vorm en expressie. Het kantinegebouw is abstract vormgegeven met uitsneden uit het volume. Dit gebouwdeel staat op een sokkel en is hiermee prominenter aanwezig. Het meest karakteristiek aan het ontwerp is de uitsnijding uit het volume van het kantinegebouw. De beschutte buitenruimte die ontstaat vormt een prachtige verbinding tussen het A-veld en de kantineruimte. Het kantinegebouw is uitgevoerd in antracietkleurig baksteen metselwerk.

Het kleedkamergebouw staat op maaiveldniveau en is bescheidener vormgegeven. Kleine ramen in de kleedkamers (privacy) en eenvoudige gevels. De gevels van dit gebouwdeel zijn ook uitgevoerd in baksteen metselwerk. De langsgevels in een genuanceerde gemixte baksteen. De kopgevels en de entree van dit gebouw zijn schijfvormig uitgevoerd in dezelfde antracietkleurige baksteen als het kantinegebouw.

De twee gebouwen vormen, ondanks hun individuele verscheidenheid, een totaal ensemble.